Istoric tenis

Istoric tenis

Tenisul este un joc sportiv care se impune prin  frumusetea si spectaculozitatea sa. Miscarile  sportivilor au gratie si ritm, sunt armonioase si  precise in ciuda marelui efort la care sunt supusi.

Marea sa atractivitate consta in faptul ca este  accesibil la orice varsta, partenerii de joc se pot  alege intre ei in functie de preferinte sau nivel de  pregatire. El presupune calitati ca: perspicacitate,  curaj, indemanare, reflex, viteza, forta etc. 

Primele mentiuni despre inceputurile acestui sport  atesta existenta sa in secolul al Xll-lea. Se presupune  ca tenisul s-a jucat mai intai in mediul de la curtile  regilor Frantei si Angliei. Raspandirea sa in randul  populatiei s-a datorat inventiei cauciucului, care a  permis ca mingea elastica sa fie jucata pe orice teren  si nu nurnai in sali unde se juca cu mingi de piele  umplute cu calti si par.

Din anul 1870, tenisul a inceput sa-si desavarseasca  forma pe care o cunoastem si noi in prezent, fiind  denumit initial «lawn-tenis» (tenis de camp, in  englezeste) spre a-l deosebi de cel vechi numit «jeu de  paume» (joc cu palma - in franceza). 

Etimologia cuvintului «tenis», provine de la francezul  «tenez» (tine!) cu care jucatorii isi anuntau  adversarii ca arunca mingea pentru serviciu si pe care  englezii, preluand in secolul XV «jocul cu palma», l-au  numit «tennis». Denumit multa vreme si «sportul alb»  (datorita echipamentului alb obligatoriu al  sportivilor), tenisul cunoaste, dupa 1968, introducerea  echipamentului colorat, care a trebuit sa fie acceptat  si de catre organizatori, mai ales datorita  transmisiunilor televiziunii. 

La noi in tara tenisul a aparut concomitent la  Bucuresti si Galati, unde iau fiinta si primele cluburi  de tenis; dupa 1907, in capitala fiind organizate  primele competitii inter-cluburi. In 1911 se desfasoara  primul campionat national. Prin Nicolae Misu se  participa la competitii internationale in 1921 si la  Jocurile Olimpice de la Paris (1924). In 1922  participam pentru prima oara la «Cupa Davis», iar prin  marii jucatori Ilie Nastase si Ion Tiriac, tara noastra  va ajunge de 3 ori in finala acestei prestigioase  competitii, numele Romaniei fiind inscris pe  «Salatiera» in 1969, 1971 si 1972. 

In prezent, acest joc sportiv este extrem de raspandit  in tara noastra, Federatia Romana de Tenis organizand  numeroase sectii si avand jucatori legitimati, la care  se adauga zecile de mii de copii, tineri si adulti care  joaca de placere. Acest interes deosebit pentru tenis  se datoreaza transmisiunilor prin televiziune a marilor  competitii internationale dar, mai ales, fostilor mari  campioni Ion Tiriac si Ilie Nastase care, asa cum  afirma publicistul francez Christian Quidet: «au marcat  cu amprenta lor viitorul tenisului modern. In Romania,  ca si in alte tari, ei au facut ca tenisul sa coboare  in strada, acest sport, pe care uneori l-au dramatizat,  iar alteori l-au inveselit peste masura». 

Cata deosebire ca valoare a spectacolului sportiv intre  ceea ce vedem acum pe terenurile de tenis si afirmatia,  de acum citeva zeci de ani a lui Jean Giraudoux:  «Tenisul este un dans trist in asteptarea ceaiului.».  De altfel, datorita dezvoltarii , a cresterii  spectaculozitatii si popularitatii sale, tenisul a fost  inclus in programul J.O. incepand cu anul 1984. 

 CONDITII MATERIALE SI TEHNICA JOCULUI

RegulamentuI elaborat de catre Federatia Internationala  de Tenis (F.l.T.) este respectat si aplicat in tara de  catre Federatia Romana de Tenis. Terenul de joc este  foarte diferit ca suprafata de joc. Astfel se joaca pe  iarba, pe zgura, pe bitum, pe suprafete acoperite cu  materiale sintetice - plastic, in aer liber sau in  sala. 

Mingile sunt de dimensiuni standardizate, fabricandu-se  si tipuri speciale (diferite ca greutate, saritura si  culoare).

  

Rachetele pot fi alese in functie de  preferintele jucatorilor, dar lungimea lor se mentine  intre 63,5 cm si 69 cm, iar greutatea in jurul a 400 g.

Fileul este confectionat din nylon sau sfoara  impletita, avand ochiurile foarte mici, o banda alba  care-l delimiteaza lateral si deasupra, fiind fixat la  o inaltime la centru de 0,91 m (verificarea se face  printr-o racheta asezata vertical si o alta orizontala  pusa deasupra primei). 

Jocul se desfasoara intre doi jucatori (simplu) sau  patru (dublu). Mingea este trimisa in spatiul de  servici al adversarului de catre un jucator; daca  aceasta nu este returnata in mod regulamentar, se  obtine un punct.

Punctajul se face astfel: primul punct se noteaza cu  «15», al doilea cu «30», al treilea «40», iar cu cel de  al patrulea se obtine un ghem (game - engl.= joc). In  situatia de 40-40 (engl. deuce, se citeste djus =  egalitate) sunt necesare doua mingi, castigate  consecutiv. Cel ce castiga 6 ghemuri (cu o diferenta de  2 ghemuri), castiga un set. In cazul mentinerii  egalitatii de 6 ghemuri la 6, se va juca Tie Break,  unde castiga cel care ajunge primul la 7 puncte.

In competitii se joaca dupa sistemul «cel mai bun din 3  sau 5 seturi» (mai ales la barbati) si «cel mai bun din  «trei seturi» (femei, copii, juniori). 

Este foarte util ca initierea voastra in tenis sa se  faca sub indrumarea unui antrenor sau instructor care  sa va invete corect cum sa tineti racheta (priza), cum  sa loviti pe dreapta (forehand) si pe stanga , cum sa  serviti , sa va deplasati in teren etc. Si nu uitati  inca un lucru: tenisul se invata jucand mult timp  mingea la perete sau la zidul de antrenament, acolo  unde puteti aplica si repeta sfaturile primite de la  antrenor. 

Daca va place tenisul, procurati-va materialele  necesare (minge si racheta) precum si echipamentul de  sport si adresati-va asociatiilor si cluburilor  sportive de tenis. 

 VOCABULAR

Ace (engl. «Ace», se citeste eis = primul) - serviciu  valabil, dar care nu poate fi luat de adversar.

Backhand (engl. se citeste bekhend = stinga) - lovitura  de baza pe stanga.

Cros (engl. cross = opus, incrucisat) - lovitura pe  diagonala terenului.

Drive (engl. se citeste draif) - lovitura de dreapta  sau stanga ofensiva, in fata.

Efect, sau minge taiata - minge lovita cu efect care  poate fi efect de jos (slice-slais) si de sus (lift- topsin)

Fault (in engl. folt) - greseala de picior la  efectuarea serviciului. 

Forehand (engl, se citeste forhend - dreapta) -  lovitura de baza pe dreapta.

Lob (engl. lobe) - minge inalta, trimisa peste  adversarul venit la fileu.

Long-Line (engl. se citeste long lain = lung de linie)  - minge trimisa de-a lungul uneia dintre liniile lungi  ale terenului.

Passing-Shoot (engl. passing = trecere, shoot =  lovitura; se citeste pasin-sut) - trimiterea mingii pe  langa jucatorul advers.

Smash (engl. se citeste smeci si inseamna «bomba») -  lovitura puternica executata pe deasupra capului.

Stop - lovitura de voleu cu un efect accentuat. 

Voleul - lovirea mingii din aer, inainte de a cadea in  teren.

 

Tenisul de câmp este unsport jucat fie între doi  jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi  jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază  de racordaj pentru a lovi ominge de cauciuc acoperită  cupâslă peste fileu, mingea trebuind să ajungă în  terenul adversarului.

Originar din Anglia, la sfârșitulsecolului al XIX-lea,  tenisul s-a răspândit mai întâi în lumea engleză, în  special la persoanele bogate din clasele superioare.

Tenisul este acum un sport olimpic și este jucat  indiferent de bani, de vârstă, în multe țări de pe  glob. În mod remarcabil, în afara adoptării sistemului  "tie-break", regulile sale au rămas neschimbate din  1890

Tenisul ca sport modern are două origini. Între anii  1859 și 1865, [Harry Gem] și prietenul său Augurio  Perera au dezvoltat un joc care combina elemente de  rackets și jocul spaniol pelota. În 1874,  împreună cu doi doctori de la Warneford Hospital, au  fondat primul club de tenis din lume pentru a juca  pelota pe gazonul din spatele hotelului Manor House. The Courier din 23 iulie 1884 a evidențiat unul  dintre primele turnee de tenis, care s-a desfășurat pe  terenurile de la Shrubland Hall.

În decembrie 1873, Walter Clopton Wingfield a inventat  un joc similar, pentru amuzamentul invitaților săi la o  petrecere în grădina de pe proprietatea sa de la  Nantclwyd, în Llanelidan, Wales. Jocul său avea la  bază vechiul sport de tenis în sală, Jeu de paume.  Conform istoricilor moderni ai tenisului, și  terminologia tenisului modern derivă din acea perioadă,  deoarece Wingfield a împrumutat și numele și o mare  parte a vocabularului francez al tenisului regal și  le-a aplicat noului joc.

Primele campionate de la Wimbledon, Londra, au avut loc  în anul 1877. În 21 mai,1881, s-a format Asociația  națională a tenisului de câmp a Statelor Unite ale  Americii (în prezent poartă denumirea de United States  Tennis Association) pentru a standardiza regulile și a  organiza competiții. Campionatul național american  de tenis masculin la simplu, sau U.S. Open, s-a  organizat pentru prima dată în 1881 laNewport, Rhode  Island. Campionatul național american de tenis  feminin la simplu s-a organizat pentru prima dată în  1887. Tenisul a fost un sport popular și în Franța,  unde s-a organizat pentru prima dată turneul French  Open în 1891. Astfel, Wimbledon, U.S. Open,  Australian Open, și French Open (care datează din 1905)  au devenit și au rămas cele mai prestigioase evenimente  în tenis. Împreună, aceste patru competiții  poartă denumirea de Grand Slam (un termen împrumutat din bridge).

 

Contact

0726325480 - Gabricenco Mihnea Adrian

Facebook/Profesor-de-Tenis

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Adresa :
Str. Vadul Moldovei, nr 14, in incinta Tir Sportiv
Bucuresti, Romania
Orar:
Luni - Vineri 6 - 23
Weekends 7 - 22